Színehét 

 az Őrmezei Általános Iskolában

 

Iskolánk 2006 óta ökoiskolaként működik. Ezt a címet azért pályáztuk meg, mert közös célunk volt a környezeti nevelés még magasabb szintre emelése, ezen belül mind az egészséges életmódra nevelés, mind az ökotudatosságra nevelés.

Évről évre népszerűbb a szülők, az osztályok, az egyes tanulók, valamint a pedagógusok körében a Színes hét-nek elnevezett programsorozat, amely azért színes, mert a sokszínű világot, életmódot, ill. az egészséges táplálkozást mutatjuk be napról napra különböző újdonságokkal.

Ennek a helyi innovációnak ebben a tanévben ma volt az 1. napja. Az 5. osztályosok készítették elő a zöld napot. Ennek tiszteletére mindenki zöldbe öltözött, így a kellemes, tavaszi időt is így köszönthettük. A zöld napon mindenki annyi zöldséget, salátát, répát és minden más ebbe a kategóriába tartozó vitamindús élelmiszert ehetett, amennyit akart.

Kedden sárgába öltözünk. Ezen a napon a 6. évfolyam tanulói az egészséges és tápláló olajos magvakat készítik elő. A magok különböző fajtáival ismerkedhet az egész iskola.

A szerda a fehér napja, amely fehérjét jelent. A fehérjének, a tejnek, a különböző tejtermékeknek, mint pl. a sajt, vaj, kimagasló szerepe van a táplálkozásunkban és ezektől erősödik a csontozatunk is.

Csütörtökön pirosba öltözünk. A piros szín jelképezi a piros almát, a grapefruitot, és egyéb más „mosolygó” gyümölcsöt, amelynek magas vitamintartalma kimagaslóan fontos az egészségmegőrzés szempontjából.

Pénteken kékbe öltözünk. A kék a szénhidrátot jelképezi. Hogy ez a nap mit tartogat a tanulók számára? Titok! A pedagógusok meglepéssel készülnek: olyan szénhidrát tartalmú finomsággal, amely köthető a február 22-én tartandó farsanghoz is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Színes hét egyre népszerűbb tanulóink körében. Élvezik, szeretik, játszva tanulnak, sajátítanak el ismereteket. Kezdeményezésünket jó gyakorlatként más iskolák is átvették!

Büszkék lehetünk a 2006-ban elindított színes hétre!