PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011/2012. tanév
eseményei a 2. félévben

 

Első osztályosok síelése

A karácsonyi ünnepek közeledtével elsőseink kedves ajándékot kaptak Újbuda Önkormányzatának képviselőjétől, Junghausz Rajmund úrtól. Három alkalommal vehették birtokukba a budaörsi Feeride Club műanyag sípályáját, ahol képzett oktatók segítségével, játékos formában sajátították el a síelés alapjait. Februárban a második és harmadik évfolyam tanulói élhettek ugyanezzel a lehetőséggel. A felajánlással maradandó élményben volt részük az alsósoknak, hiszen közülük sokan életükben először, és talán nem utoljára űzhették ezt a népszerű téli sportot.
Szalai Éva

 

Kerületi Népdalverseny

Január 19-én került sor a Kerületi Népdalverseny megrendezésére. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola dísztermében több, mint 100 gyerek sorakozott fel, hogy szólóban, párban vagy csoportban elénekeljék kedvenc népdalaikat. Iskolánk csoportja arany oklevelet kapott.

http://www.ujbuda.hu/hirek.php?articleid=4944&ref=archiv&page=6

Szabó Katalin

 

Óvodások az iskolában

   

Február hó elején a nagycsoportos óvodások a Napsugár és a Neszmélyi úti Óvodából négy alkalommal voltak nálunk. 20-30 perces órarészleteket néztek meg a jelenlegi első osztályokban. Utána a jövendőbeli elsős tanító nénik kézműves foglalkozást tartottak nekik a farsang jegyében. Álarcokat színeztek, festettek nagy élvezettel. Láthatóan nagyon jól érezték magukat!
Aliné Frittmann Erika

 

Madárbarát foglalkozások

2012. 02. 14-én, 04. 28-án és 05. 09-én a Madártani Intézet munkatársa tartott foglalkozásokat a 2. osztályos tanulóinknak.
Első alkalommal az iskola udvarán található odúk fajtáival ismerkedtünk, madarakat figyeltünk meg, hallgattuk hangjukat.
Második alkalommal meglestük, hogy az odúkba költöztek-e lakók. Beszélgettünk a fészkek fajtáiról, megnéztük, miből készülnek.
A harmadik foglalkozáson a fiókák gondozásáról volt szó. Örömmel láttuk, hogy két odúba is fészkeltek cinkék, így meg tudtuk figyelni a fiókákat, és a róluk gondoskodó szülőket is.
A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozásokat, sokat tanultak belőlük.
Kővári Csabáné


 

Színes hét

     

 

Ebben a félévben is farsang előtti héten színes hetet rendeztünk kibővített tartalommal.
A hulladéktároló edény színéhez kapcsoltuk a hét napjait. Minden nap más-más felsős osztály adott részletes beszámolót és bemutatót egy-egy hulladék fajtáiról, válogatásáról, tömörítéséről.
Hétvégére minden diákunk tudta, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Természetesen az idén is a nagyszünetekben közösen tízóraiztunk a szépen, színesen megterített asztal körül.
Dr. Zalkáné Babicz Mária

 

Farsang

A farsangi bálra február 17-én került sor. A 8.-osok keringője most is káprázatos volt, melyet több hónapon át tartó szorgos tánctanulás előzött meg. Az osztályok táncos, zenés produkciói most sem maradhattak el, mint ahogy a jutalomtorták sem, na és a disco sem, melyen idén is kihirdettük az idei év bálkirálynőjét és bálkirályát is.
Szabóné Szűcs Andrea

Az alsó tagozatosok idei farsangját a Póker együttes tette még színvonalasabbá az alsó tagozatos gyerekek számára. A tornateremben adott koncertjük után az osztályok a már megszokott módon, saját termeikben mulatoztak, játszottak tovább, díszes jelmezekbe öltözve.


Csaba Boróka

 

Tavaszi Testébresztő Sportnap

2012. március 11.-én rendezték meg az Őrmezei Általános Iskolában a Tavaszi Testébresztő Sportnapot. Az ide látogató gyerekek, és felnőttek több sportegyesület szervezésében 15 különböző sportágat próbálhattak ki, köztük a baseball-t, a jégkorongot, golfot, dzsúdót vagy a síelést.
A jó hangulatú, hagyományteremtő esemény védnökei Endrődi József és Junghausz Rajmund önkormányzati képviselők voltak.
Lates Veronika


 

Március 15-i ünnepély

Ebben a tanévben a március 15-i műsort az 5. a osztály adta. Műsorukat zenei betétekkel, kivetítéssel tették élvezetesebbé. A táncos betétek a kisebbek figyelmét is lekötötték.
Lőrincz Ibolya


A Víz Világnapja

Március 19-én a Víz Világnapja alkalmából meghívtuk a Napsugár Óvodába járó nagycsoportos óvodásokat. Az iskola könyvtárában emlékeztek meg a jövendőbeli elsős tanító nénikkel erről a jeles napról. Móra Ferenc a Világ vándora című mese segítségével ismerkedtek a víz körforgásával, majd játékos feladatokat oldottak meg. Örömmel láttuk, hogy milyen tájékozottak ezek a hat éves gyerekek ezekben a témákban!
Aliné Frittmann Erika

Víz Világnapja

Március 22-én a Víz Világnapjáról emlékeztünk meg. A 8.-osok tanulságos előadással hívták fel a figyelmet a víz fontosságára.  Az aulában megrendezett műsort iskolánk valamennyi tanulója érdeklődve figyelte és fogadta meg, hogy ezentúl nem bánik pazarlóan drága kincsünkkel, a vízzel.

 

A perlátorok ünnepélyes átadása

Újbuda Önkormányzata kerületünk valamennyi iskoláját vízcsapra szerelhető víztakarékos eszközökkel, úgynevezett perlátorokkal látta el.
Az ünnepélyes átadásra iskolánkban került sor április 11-én. Jelen volt Újbuda polgármestere és a környezetvédelmi osztály munkatársa is.
A nyolcadikosok színvonalas multimédiás műsorral készültek, és egyúttal megemlékeztek a költészet napjáról is.
Szabóné Szűcs Andrea

 

Ability Park

Március 24-én iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói izgatottan készültek egy rendhagyó kirándulásra. Helyszínül az Ability Parkot választottuk. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy a fogyatékkal élő embertársaink nem a sajnálatunkra „vágynak”,  hanem azt szeretnék, ha segítenénk és befogadnánk őket magunk közé.
Kilenc állomáson olyan feladatokat végeztünk, amelyekkel nekik az életben naponta kell szembenézniük. Azt hiszem mindenki számára meghatározó élmény volt velük tölteni pár órát. Ajánlom mindenki figyelmébe e lehetőséget.
Brundáné Szalai Marianna

 

Palánta Misszió húsvéti bábelőadása

Április 2-án a Palánta Misszió húsvéti bábelőadását tekinthették meg iskolánk tanulói. A Húsvéti csoda című darabban a húsvét keresztény értelmét gyermekközpontú módon jelenítették meg a Misszió dolgozói. A bábelőadás magával ragadta, szinte megigézte a gyermekeket: szívesen énekeltek együtt a bábok hangját kölcsönző felnőttekkel, vettek részt a mozgásos daljátékban. Köszönjük a tanulságos előadást!
Huszti Adrienn

 

A Költészet Napja

Április 11-én a Költők Parkjában iskolánk igazgatója és diákjaink megkoszorúzták Őrmező költőinek: Kálnoky Lászlónak, Kormos Istvánnak és Zelk Zoltánnak szobrát.
Az óvodások után tanulóink folytatták az aznapra hirdetett maratoni versmondást. Így emlékeztünk meg a magyar költészet kimagasló alakjairól. Sok vers hangzott el Kálnoky Lászlótól, aki idén lenne 100 éves.
Oszlányi Mária

 

Versmondó maraton

Idén is részt vettünk a már hagyományos Versmondó maratonon, mely a Költők Parkjában került megrendezésre. Kicsik és nagyobbak együtt és külön-külön is szerepeltek a színpadon. A közönség hálás tapssal köszönte meg felkészülésüket és színvonalas szereplésüket.
Csaba Boróka

 

Őrmező Költői szavalóverseny

Lakótelepünk különlegessége, hogy egyszerre három híres költő is élt és alkotott itt; Kálnoky László, Kormos István és Zelk Zoltán. Rájuk emlékezve, az ő tiszteletükre rendezi meg iskolánk immár 10. éve az „Őrmező Költői” szavalóversenyt.
Az idei – a költészet napjához kötődő – megemlékezésünket egy kerek évforduló tette még emlékezetesebbé: ebben az évben lenne Kálnoky László 100. éves.
Ünnepségünket iskolánk igazgatója, Ujkériné Diviák Mária nyitotta meg, majd Szabóné Szűcs Andrea méltatta a költőt, és szavalta el egyik kedves Kálnoky versét, melyet meghatottan hallgatott a költő özvegye is. Ezután következett a verskedvelő ifjúság. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Csanády Vince a Farkasréti Általános Iskola diákja, de szépen szerepeltek iskolánk tanulói is.
Oszlányi Mária

 

Hangversenyek

 

Iskolánk hagyományos Szent György napi hangversenyét április 19-én tartottuk. Tanulóink bemutatták énekes, táncos, prózai és angol tudásukat. A műsor elmaradhatatlan résztvevője volt a Weiner Leó Zenei Szakközépiskola fúvós zenekara is Sztán István vezényletével.

Április 25-én iskolánk kórusa is részt vett a több mint 1000 éneklő gyermeket megmozgató Újbudai Tavaszi Hangversenyen, melynek megrendezésére a Budai Ciszterci Szent Imre gimnáziumban került sor. Kórusunk az első összkarban szerepelt, melyet Daróczi Bárdos Tamás tanár úr erre az alakalomra írt. Énekkarunk produkcióját a zsűri arany oklevéllel értékelte.
Szabó Katalin

 

Föld Napi rendezvények

Az idén is a kerületi iskolák természet iránt érdeklődő diákjai a növényekről és állatokról szóló programok keretében emlékeztek meg a Föld Napjáról. A sportban jeleskedő diákok a Gellért hegyen tájfutó versenyen mérték össze tájékozódó képességüket.
Az első évfolyamos tanulóink és a 2.a osztályosok a Fővárosi Állat – és Növénykert Föld napi programjain emlékeztek meg, e jeles napról.
Dr. Zalkáné Babicz Mária

 

Kirándulás a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba

  

Április 26-án a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba vitte 5 autóbusz az iskola tanulóit. A Budapest területén lévő DINP Igazgatóságához tartozó területet járták végig diákjaink. A legnagyobb tetszést a Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi barlangok aratták, de a Sashegy élővilága és a gyönyörű panoráma is mindenkit lenyűgözött. A legnagyobbak az Alcsúti Arborétumban, a többség a Kertészeti Egyetem Arborétumában csodálta meg az ébredő természetet.
Dr. Zalkáné Babicz Mária


Fák és madarak napja

Május 4-én, egy napsütéses délelőttön fogadtuk a Napsugár Óvodába járó napcsoportosokat az udvarunkon. Közösen emlékeztünk meg a Fák és madarak napjáról. A 8. osztályosok biológia tanáruk segítségével rövid tájékoztatást tartottak ennek a napnak a jelentőségéről, majd a kicsiket kérdezgették ezzel kapcsolatosan. Utána a jövendőbeli elsős tanító nénik segítségével aszfaltrajzokat készítettek az óvodások csoportokban a témáról. Igazán szép alkotások születtek! Apró ajándékokkal jutalmaztuk őket ügyességükért.
Aliné Frittmann Erika

 

Erdei iskola Zánkán

Az alsó tagozatosokkal március végén utaztunk Zánkára, erdei iskolába. A szép tavaszi időben nagyon jól éreztük magunkat.
Ebben az évben Tapolcára szerveztünk egész napos kirándulást. Megtekintettük az Iskolamúzeumot, sétáltunk a Malom-tó körül, és csónakáztunk a Tavas-barlangban.
Az 1-3. osztályosok alig várják, hogy jövőre is menjünk. A 4. osztályosok jókedvét beárnyékolta a tudat, hogy ebben a tanévben voltak utoljára Zánkán.
Zsuppán Zsuzsanna

 

Családi nap az iskolában

Május második szombatján rendeztük meg iskolánkban – a már hagyománnyá vált – Családi napot.
Az alsó tagozatosoknak és szüleiknek a műfüves pályán, a felsősöknek az iskola udvarán szerveztünk ügyességet és erőt próbáló versenyeket. Közben az udvaron felállított bográcsokban főzték a finom ebédet a vállalkozó szülők. A finom étkek készítése és elfogyasztása közben közvetlen beszélgetés folyt a szülők – tanárok – gyerekek közt.
Vidám, sportolással egybekötött napot töltöttünk együtt picik és nagyok örömére.
Zsuppán Zsuzsanna

 

A Föld Napja

Hosszú évek óta hagyománnyá vált a XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és az Újbudai Pedagógiai intézet szervezésében A Föld Napja eseménysorozat, ami keretén belül az Őrmezei Általános Iskola tanulói hagyományosan nagy számban vettek részt a Gellért-hegyen megrendezett tájfutó versenyen, ami nemcsak fizikai, de szellemi kihívást is jelentett tanulóinknak. A természetben végzett sportolás öröme mellett a befutáskor kapott tombolajegyekért a szerencsések még értékes sporteszközöket nyerhettek.
Lates Veronika

 

Bemutató és kiselőadás verseny

2012. május 15-én került megrendezésre Kossuth Lajos halálának 210. évfordulója alkalmából, a Reformkor történelemformáló alakjai címmel meghirdetett  Bemutató és kiselőadás verseny négy kategóriában. Iskolánk 3 fős csapata Holl László, Tengely Viktor és Vekety Robin, 8.a osztályos tanulók, a saját kategóriájukban elhozták az első helyet, melyet a neves, sok tagot számláló zsűrinél kellett kiérdemelniük. A zsűri tagja között voltak, dr Simicskó István államtitkár úr, a Kossuth- és a Széchenyi Társaság egy-egy tagja, valamint az Újbudai Pedagógiai Intézet vezetői. Államtitkár úr meghívta a résztvevőket, és a felkészítő pedagógusokat a Honvédelmi Múzeumba egy tanulmányi kirándulásra, mely június hónapban került megrendezésre.
Gratulálunk a versenyzőknek!
Némethy Beáta

 

Gyermeknaphoz kapcsolódó Sportnap

2012. május 31.-én délután rendezte meg az Őrmezei Általános Iskolában a Gyermeknaphoz kapcsolódó Sportnapot, ahol többféle sportágban is összemérhették tudásukat a diákok. Különösen éles és szoros küzdelem alakult ki a labdarúgás, és a teremhoki mérkőzéseken, amelyet a legjobban szeretnek űzni a tanulók. Legtöbben az 5. és a 7. osztályokból képviseltették magukat. Reméljük jövőre is lesz lehetőség összemérni ezen sportágakban összemérni a különböző osztályok tudását.
Lates Veronika

 

Ebben a tanévben két külső szervezésű programon, porjekten vettek részt iskolánk tanulói.
A Hegyen-Völgyön Alapítvány és a Cellux munkacsoport kollégái foglalkozásokon, témanapon formálták diákjaink környezettudatos szemléletét.

 

Módosítás dátuma: 2012. július 11. szerda, 12:08